عزتالله سحابی، فعال سیاسی مخالف رژیم شاه و از شخصیت های ملی-مذهبی ایران معاصر که مدتی ریاست سازمان برنامه و بودجه را در دولت مهدی بازرگان در دست داشت، در جلد دوم کتاب خاطرات خود نوشته که بسیاری از برنامههای محمدرضا شاه، از نظر اصولی به نفع ایران بوده اما اغلب مخالفان، از جمله خودش، این را متوجه نمیشدند.
گفتنی است که جلد دوم خاطرات مهندس سحابی (سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۷۹) به نام «نیم قرن خاطره و تجربه» که در ایران اجازه چاپ نیافته، از سوی نشر خاوران پاریس منتشر شده و در کتابفروشیهای خارج از کشور در دسترس است.
سحابی در قسمتی از این کتاب مینویسد: «بسیاری از کارشناسان صدیق اذعان میکنند که تعدادی از برنامههای شاه از نظر اصولی به نفع ایران بود. مثلاً وقتی که قرارداد ۱۹۷۵ میان شاه و صدام حسین بسته شد، دو دولت امضاء کردند، در دو مجلس نیز تصویب شد و به سازمان ملل رفت و بسیار در آن محکمکاری شد. این قرارداد خیلی به نفع ایران بود و خطی را به عنوان خط مرز تعیین کردند که قسمت پرعمق اروندرود بود. شرق این خط به ایران تعلق گرفت ولی ما این را متوجه نمیشدیم».
سحابی درباره خریدها و ساختوسازهای نظامی رژیم سابق ایران نیز با ذکر مثال پایگاههای هوایی وحدتی و شاهرخی، نوشته است: «از دهه ۴۰ رژیم شاه در غرب کشور شروع به ایجاد استحکاماتی نمود. پایگاه وحدتی و پایگاه شاهرخی که در حقیقت شهری زیرزمینی است و فرودگاه آن نیز زیر زمین است. من خود در زمان جنگ پایگاه وحدتی دزفول را دیدم. هواپیماهای جت اف-۱۴ از زیر زمین با سرعت تمام بیرون میآمد و به هوا میرفت یا از بالا میآمد، چتری پشت آن باز میشد و یکراست به زیر زمین میرفت؛ تشکیلات عظیمی بود».
https://telegram.me/mohebbisbs
No comments:
Post a Comment