December 11, 2015

در نارداران جمهوری آذربایجان چه می گذرد؟


هم‌رسانی

Image copyright
Image captionنارداران که حدودا در سی کیلومتری باکو واقع شده یکی از مذهبی‌ترین نقاط آذربایجان سکولار است

در درگیری‌های اواخر ماه نوامبر میان پلیس و ساکنان محلی نارداران، روستایی در حاشیه باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، شش نفر کشته شدند. به گفته مقامات، در جریان این درگیری برنامه یک گروه محلی به نام "اتحادیه مسلمانان" برای انجام عملیات تروریستی خنثی شد. اما ساکنان روستا می‌گویند که پلیس‌های لباس‌شخصی به مهمانی آرامی که در یکی از خانه‌ها در جریان بود حمله کرده‌اند.
طالع باقرزاده، یکی از روحانیون معروف و چند نفر دیگر بازداشت شده‌اند و خبرها حاکی از ادامه تحصن اهالی در میدان روستا است. کنول خلیلوا، خبرنگار بی‌بی‌سی آذری، در گزارش خود می‌گوید که در پی بروز درگیری در یکی از مذهبی‌ترین نقاط این کشور سکولار، به نظر می‌رسد که حالا مقامات تصمیم گرفته‌اند محتاطانه‌تر عمل کنند.

دقیقا چه اتفاقی در نارداران افتاده؟

پلیس چهار نفر را کشته که به گفته مقامات آذربایجانی اعضای یک گروه تبهکار بودند. دو مامور پلیس هم در جریان درگیری به دست اهالی کشته شدند و اجسادشان طی یک مراسم رسمی در روز بعد از درگیری به خاک سپارده شد.
الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، از این دو مامور پلیس برای جانسپاری در راه مبارزه علیه "یک گروه جنایتکار که می‌خواست با انجام اعمال تروریستی قانون اساسی کشور را عوض کند"، تقدیر کرد و نشان پرچم آذربایجان را به خانواده آن‌ها اهدا کرد.
ساکنان نارداران در مصاحبه با بی‌بی‌سی آذری مدعی شده‌اند که دولت هنوز اجساد چهار روستایی کشته شده در این درگیری را به خانواده‌هایشان تحویل نداده.

چرا در نارداران؟

نارداران که حدودا در سی کیلومتری باکو واقع شده یکی از مذهبی‌ترین نقاط آذربایجان سکولار است. خانم‌ها در نارداران برخلاف باکو و دیگر نقاط آذربایجان چادر به سر می‌کنند و از این نظر شبیه ایران است. مذهب اهالی این روستا تشیع است و ایران سابقا نفوذ زیادی در آن‌جا داشت. دولت جمهوری آذربایجان همیشه از به جوش آمدن احساسات مردم محلی توسط "عوامل ایرانی" احساس خطر کرده.
سیاوش نوروزاف، یکی از نمایندگان حزب حاکم در مجلس، در پی این درگیری به خبرنگاران گفت که "مسئولیت وقایع نارداران بر گردن نیروهای خارجی است". دولت هم پیش از این حرف‌های مشابهی زده بود و دسیسه‌های خارجی را مسئول ناآرامی در نارداران معرفی کرده بود.

چرا نیروهای دولتی وارد روستا نشده‌اند

پلیس طالع باقرزاده را که بین شیعیان بسیار محبوب است دستگیر کرده. به گفته دولت چند نفر دیگر هم "به اتهام عضویت در یک گروه تبهکار" دستگیر شده‌اند.
خشم اهالی نارداران جو این روستا را بسیار متشنج کرده و برای همین نیروهای دولتی از ورود به آن پرهیز می‌کنند. نام این روستا به خاطر اعتراض به ممنوعیت حجاب در مدرسه‌ها و همچنین شکایت از وضع اقتصادی بر سر زبان‌ها افتاد. رهبر حزب اسلامی که فعالیتش در آذربایجان ممنوع شده هم ساکن همین روستا است. او در سال ۲۰۱۱ بازداشت شد و همچنان در زندان به سر می‌برد.
از نظر دولت این روستا مقر تندروهایی است که آینده حکومت سکولار این کشور را تهدید می‌کنند.

طالع باقرزاده کیست؟


Image copyright
Image captionطالع باقرزاده یک روحانی ۳۱ ساله است که پیش از آزادی در ژوئیه ۲۰۱۵ دو سال را در زندان سپری کرده بود

طالع باقرزاده یک روحانی ۳۱ ساله است که پیش از آزادی در ژوئیه ۲۰۱۵ دو سال را در زندان سپری کرده بود.
او بعد از آزادی به خبرنگاران گفت: "من در زندان بزرگ‌تر به مبارزه ادامه خواهم داد." منظور او فضای سرکوبی بود که معتقد است در جمهوری آذربایجان علیه افراد مذهبی و مدافعان حقوق بشر ایجاد شده است.
او صراحتا از دولت این کشور به خاطر ممنوع کردن حجاب در مدرسه‌ها انتقاد کرده. اعلام خبر این ممنوعیت در سال ۲۰۱۱ به بروز اعتراض‌ها از طرف مردم خشمگین در نارداران و باکو منجر شد.
این‌گونه که از صحبت‌های اهالی روستا با بی‌بی‌سی آذری پیدا است، مردمی که حدس می‌زدند باقرزاده مجددا دستگیر خواهد شد او را در یکی از خانه‌های روستا مخفی کرده بودند. به گفته یکی از اهالی ”او بیست روز گذشته را در روستا بوده.“

احتمال کشیده شدن اعتراض‌ها به دیگر نقاط جمهوری آذربایجان چقدر است؟

اهالی روستا می‌گویند که مردم دیگر نقاط جمهوری آذربایجان برای پیوستن به آن‌ها راهی نارداران شده‌اند.
وزارت کشور جمهوری آذربایجان در ادامه اعلام کرد که دو نفر در گنجه، دومین شهر بزرگ این کشور، بازداشت شده‌اند. به گفته مقامات دلیل بازداشت آن‌ها دعوت مردم به پیوستن به اتحادیه مسلمانان در پی وقایع نارداران بوده.
دولت گروه‌های مذهبی را تهدید بالقوه حساب می‌کند و از این رو فشار بر آن‌ها بسیار زیاد است. جمهوری آذربایجان بیشتر شیعه‌نشین است ولی در بخش‌های شمالی کشور سنی‌های سلفی هم دیده می‌شوند. دولت ده‌ها نفر را در مناطق مختلف کشور به اتهام تلاش برای پیوستن به داعش بازداشت کرده است.

No comments:

Post a Comment